Hållbara inköp

Råvaror med hänsyn till människor, djur och planet

Den globala befolkningsökningen och allt mer märkbara klimatförändringar ökar trycket på våra naturresurser. Samtidigt kan man se att produktion av råvaror som används för vår livsmedelsförsörjning kan leda till stora sociala och miljömässiga utmaningar. Vi gör en grundlig bedömning av alla nya leverantörer för att säkerställa en god och ansvarsfull affärsverksamhet i leverantörskedjorna. Samtidigt kartläggs potentiella riskfaktorer kopplade till produktionen av de råvaror som köps in.

Det handlar om att främja mänskliga rättigheter, god miljöstandard och ansvarsfulla affärsmetoder, men också om att säkerställa en långsiktigt hållbar råvaruproduktion.

Ett samarbete med leverantörerna för att hantera sociala och miljömässiga utmaningar är av stor vikt. Och att tillgodose så att alla leverantörer – oavsett land – följer vår uppförandekod och säkerställer att produktionen sker i linje med internationella, erkända krav på mänskliga rättigheter, arbetsvillkor, miljö och anti-korruption.

Du hittar olika certifieringsmärken på många av våra produkter. På så sätt kan du enkelt välja de som bidrar till en hållbar utveckling. Externa certifieringar är en av de mest effektiva metoderna för att säkerställa att en stor del av råvarorna produceras i linje med erkända standarder för hållbar produktion och att de kommer från granskade leverantörer.

Läs mer

Djuromsorg

God djuromsorg handlar om att se till att djuren har det bra, varje dag. Inom Orkla Foods Sverige är vi måna om god djuromsorg och jobbar utifrån vår djuromsorgspolicy för att säkerställa det.

Läs mer om djuromsorg

Policy för noll avskogning

Orkla Foods Sverige värnar om regnskogar och andra skyddsvärda naturskogar och arbetar systematiskt och målmedvetet för att undvika att våra produkter bidrar till avskogning.

Världens skogar är viktiga för klimatet och utgör livsgrunden för miljontals människor. I skogarna finns också cirka 80 procent av planetens djur- och växtarter. Bevarandet av naturskogar, och i synnerhet tropiska regnskogar, är därför avgörande för att begränsa den globala uppvärmningen, bevara naturens mångfald och värna ursprungsbefolkningens rättigheter. Kombinationen av befolkningsökning, önskan om ekonomisk utveckling och ohållbara jordbruksmetoder sätter stor press på jordens skogsresurser. Varje år försvinner stora områden med skog, ofta med betydande negativa konsekvenser för lokalsamhällen och ursprungsbefolkningar. Omställning av skog till produktion av jordbruksråvaror och papper står för en betydande del av den globala avskogningen.

Vår verksamhet har potential att påverka skogen genom en del av de råvaror som vi köper in. Det gäller i första hand soja, kakao, kartong och pappersförpackningar. Hållbar utveckling är av yttersta vikt och som ett led i detta arbete ska vi se till att produktionen av dessa råvaror inte bidrar till avskogning. Med avskogning åsyftas omvandlingen av naturskog till jordbruksmark eller andra ändamål. Bedömningen av vilken skog som ska bevaras måste ta hänsyn till såväl biologisk mångfald som kolbindning.

Policy om noll avskogning

Natur och klimatpolicy

Naturen och ekosystemen är avgörande för att producera de råvaror som vi är beroende av för att tillaga mat och dryck. Detta innebär att konsekvenserna av klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald representerar en grundläggande affärsrisk. Vår verksamhet påverkar natur och klimat, men samtidigt har vi en unik möjlighet att göra förändringar i positiv riktning. Att göra det yttersta för att förhindra negativ miljöpåverkan från verksamheterna och produkterna samt att bidra till att lösa utmaningarna med klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald står högt upp på agendan.

Natur- och klimatpolicy

Uppförandekod för leverantörer

Orkla Foods Sverige strävar efter att bedriva affärer på ett ansvarsfullt sätt genom att respektera mänskliga rättigheter, arbetsrätt, skydda hälsa, säkerhet och miljö, samt förhindra korruption och tillämpa sund affärspraxis.

Uppförandekod för leverantörer