Miljöengagemang
Klimatförändringarna är en av vår tids största utmaningar och den mat vi äter står för en tredjedel av alla klimatutsläpp i världen. Vi arbetar för att matproduktionen ska ha en så liten negativ påverkan som möjligt på klimatet och vår miljö och för att bevara den biologiska mångfalden.
Sedan 2023 är våra inrikestransporter fossilfria och på alla våra anläggningar och kontor använder vi enbart fossilfri el. Senast 2030 ska alla våra anläggningar drivas med helt fossilfri energi.
Men det är på gårdarna och i lantbruket där våra råvaror produceras som de allra största klimat- och miljövinsterna kan göras. Vi jobbar därför tillsammans med våra leverantörer för att minska klimatpåverkan och binda utsläpp.
Nettonollutsläpp till 2045
Vi strävar efter att minska utsläppen av växthusgaser
genom hela värdekedjan och våra klimatmål är verifierade att ligga i linje med 1,5- gradersmålet.
Biologisk mångfald
Orkla Foods Sverige önskar ha en ledande roll i att bidra till mer hållbara värdekedjor för livsmedel. Arbetet för att skydda naturen och den biologiska mångfalden kretsar kring att förhindra avskogning och omvandling av andra värdefulla ekosystem samt att främja hållbart jordbruk, skogsbruk och fiske.
Tillväxtstrategi inom växtbaserad mat är ett annat viktigt område i arbetet för ökad biologisk mångfald. Växtbaserad mat kräver betydligt mindre jordbruksmark än kött och mejeriprodukter och ger därför mer utrymme för naturområden.
Hållbara förpackningar
Att minska klimatavtrycket från förpackningar
Fast Fusion Climate Week
Orkla Foods Sverige har skapat och utvecklat konceptet för klimatveckan, Fast Fusion Climate Week, som genomförs på hösten varje år. 2023 serverades över 200 000 barn och skolor i mer än 30 kommuner i hela Sverige klimatsmart mat under klimatveckan.
Både hälsoaspekten, och inte minst smakupplevelsen, är minst lika viktiga ingredienser som klimat- och hållbarhetshänseendet. Målet för veckan för deltagande kommuner är att hålla sig inom en klimatbudget av 2,5 kg CO2e (0,5 CO2e per måltid) för en hel veckas skolluncher räknat på 5 dagar, vilket enligt forskningen är det som krävs för att vi ska hålla oss inom planetens gränser och nå 1,5-gradersmålet.
Sammanlagt beräknas initiativet ha mer än halverat utsläppen kopplat till skolmaten jämfört med en normal vecka och därmed sparat cirka 500 ton CO2.
Måltidslösningar för storkök