Våra anläggningar

90 procent av den mat och dryck vi säljer i Sverige, tillagar vi också i Sverige, på en av våra 8 moderna livsmedelsanläggningar, som finns över hela landet från Eslöv i söder till Vansbro i norr. Varje fabrik har sin egen unika historia och många av dem har en lång tradition av att tillaga mat och dryck under starka varumärken. Totalt tillagar vi ca 190 000 ton mat och dryck varje år. Även om tillagningen är storskalig sker den  med omtanke och med smak och näringsinnehåll i fokus, alltid med högsta krav på kvalitet och matsäkerhet. 

Vi bedriver ett aktivt miljöarbete på alla våra anläggningar för att både minimera vår lokala och vår globala miljöpåverkan. Vi arbetar för att minska klimatutsläppen genom att ständigt jobba med energieffektivisering. Vi har som mål att alla våra anläggningar senast 2030 ska drivas med enbart fossilfri energi och redan idag har vi fossilfria energianläggningar vid två av våra fabriker och ytterligare en är under byggnation för invigning under 2025. Vi köper också elcertifikat för att säkra att den elenergi vi använder vid våra fabriker och kontor är förnyelsebar. 

Eslöv medarbetare.

I Eslöv ligger vårt stora livsmedelscenter iför tillagning av färdigmat, växtbaserad mat och grönsaker. Här tillagar vi hela 58 000 ton mat varje år. Vi är idag ledande i Sverige på industritillagning av växtbaserad mat och här tillagas växtbaserade produkter för Anamma och Felix, men även för den nordiska marknaden. Utöver växtbaserad mat tillagas här miljontals frysta Felix en-portionsrätter, vi steker Felix köttbullar och krögarpytt, vi lägger in en stor del av Skånes gurkor och rödbetor och vi tillagar Sveriges bästa pommes och andra frysta potatisprodukter från svensk potatis.

Det var i Eslöv som ett av våra mest populära varumärken, Felix, grundades 1939 av Herbert Felix.

Ketchup som produceras i Fågelmara.

Vår anläggning i Fågelmara grundades under 1920-talet och är den största anläggningen för tomatketchup i Norden. Hela 27 000 ton ketchup tillagas här varje år. Utöver ketchup tillagar vi även chilisås, tomatpuré, såser och dressingar i Fågelmara. 

Äpplen i Tollarp.

I den skånska byn Tollarp strax utanför Kristianstad ligger Nordens största syltanläggning. Här har det sedan början av 1900-talet kokats sylt, marmelad, äppelmos och kompotter. Här tillagar och kokar vi idag sylt, marmelad, gelé och mos för varumärkena Felix, Önos, BOB och Den gamle fabrik.

Medarbetare Kumla.

I Kumla ligger vårt stora kokeri och här kokar vi saft, drycker, kräm och gröt, under varumärkena Felix, FUN Light, Ekströms, BOB och JOKK. Saft- och dryckesdelen av anläggningen tillagar 300 000 flaskor saft eller dryck per dygn och under högsäsong kan anläggningen koka och paketera 200 000 förpackningar av Sveriges populäraste risgröt, Felix Risgröt, under ett dygn. Vår anläggning i Kumla drivs fossilfritt genom en egen biobränslepanna.

Abba som produceras i Kungshamn.

I Kungshamn gör vi alla våra produkter inom sjömat. Här finns ett tjugotal produktionslinjer där vi tillagar kaviar, sill, matjessill, ansjovis, fiskbullar och makrillprodukter. Här finns också ett bergrum med plats för 90 000 tunnor rom, skarpsill och andra sillsorter som lagras och mognar i tunnor i en eller flera månader i det bohusländska urberget.

Vår anläggning i Kungshamn drivs till största delen av fossilfri energi genom ett cirkulärt flöde där avfall från vår produktion av marina produkter, omvandlas till biogas och hetvatten i Rena Havs biogasanläggning. Biogasen och hetvattnet går sedan tillbaka in i vår anläggning och blir till fossilfri ånga och värme för både tillagningsprocessen, rening och värme av fastigheterna. Dessutom blir restprodukten från avfallet till en högkvalitativ och kravmärkt gödsel som används på gårdar lokalt i länet.

Paj som produceras i Vansbro.

I Vansbro hittar du Sveriges största pizzeria för stenugnsbakade pizzor. Utöver pizza bakas här också pajer som säljs till såväl restauranger och storhushåll som till konsument.

I Vansbro ligger vårt stora center för bakning och tillagning av pizza och paj. Här finns Sveriges största pizzeria för stenugnsbakade pizzor som kan grädda 200 pizzor åt gången. Utöver pizza bakas här också pajer. Varje dag bakas ungefär 140 000 pizzor och 70 000 pajer som svenska folket köper med sig hem från butiken, möter i skolan eller på restauranger, under varumärkena Felix och Grandiosa. 

Medarbetare Örebro.

I Örebro finns vår anläggning för desserter och mellanmål, där vi framförallt tillagar Risifrutti för hela den nordiska marknaden. 

Huvudkontoret i Malmö.

I Västra hamnen i Malmö ligger vårt huvudkontor. Här har vi även vår innovations- och utvecklingsavdelning med ett innovationskök, där morgondagens älskade klassiker tas fram av våra gastronomer och produktutvecklare.

Vårt kök – butik och restaurang

I entrén till vårt huvudkontor ligger Vårt kök – Butik och Restaurang som serverar olika rätter som tillagas med produkter från våra varumärken som Felix, Anamma och Paulúns. Här lagar vi säsongsbaserad, framförallt växtbaserad mat – ofta skapad utifrån räddade råvaror som annars skulle blivit svinn. Så bra! Du kan köpa frukost, lunch och snacks här. Restaurangen är öppen för både medarbetare och allmänheten. Välkomna!

Vårt Kök på huvudkontoret i Malmö.