Våra varumärken

Älskade produkter som äts i miljontals hem varje dag

Våra ca 30 varumärken, med tillsammans över 500 produkter, är några av Sveriges mest älskade varumärken. Vi har en lång tradition av att skapa de godaste produkterna för de svenska köken. 

Vi har en kärlek till mat och dryck och en vilja att skapa en bättre vardag med omtanke om människor och vår planet. Genom våra varumärken och produkter är vi en del av människors liv – varje dag.

Abba

Abba – Havets bästa.

Abba har ända sedan starten 1838 tagit hand om det bästa från havet för att skapa smaker och måltidsupplevelser som är en självklar del av både fest och vardag, högtider och traditioner. Med trygg grund i hantverkstradition förenklar Abba stunderna tillsammans och ger människor mer tid att njuta av livets goda – alltid med utvalda råvaror, högsta kvalitet och med omtanke om havets bästa så att kommande generationer också får ta del av allt det goda havet har att ge.

Abba är en förkortning av AB Bröderna Ameln och registrerades 1906. Företaget grundades dock redan 1838 av brödernas pappa vars företagsnamn, till skillnad från sönernas, aldrig lånades ut till någon pop-grupp. Än idag ligger anläggningen i den idylliska fiskeorten Kungshamn på Västkusten, där sillen från Abba lagras som ingen annan i ett bergrum insprängt i det Bohuslänska urberget – som håller naturligt exakt den temperatur som är optimal för just mogning av sill.

Abba är en kvalitetsgaranti och ett hav av möjligheter för alla som vill laga, äta och bjuda på mer fisk och skaldjur och erbjuder ett brett sortiment inom sill, ansjovis, tonfisk, makrill, caviar och mycket mer.

Läs mer om Abba

Anamma

Anamma är ett schysst val för dig som vill göra världen lite grönare!

Anamma är ett veganskt varumärke som startades i Simrishamn 1997 och köptes av Orkla Foods Sverige 2015. Alla produkter från Anamma är 100% veganska vilket innebär att vi inte använder ägg, mjölk, ost eller andra animaliska ingredienser i våra produkter. Anamma är marknadsledande i Sverige inom växtbaserad färdigmat och satsar allt på att göra vegansk mat till något riktigt gott och enkelt. Varumärket vänder sig till alla som vill äta mer växtbaserat för klimatet, djurens och/eller hälsans skull.

I sortimentet finns bland annat vegofärs, vegokorv, falafel, lunchbowls och vegopizza, och vi använder oss av olika växtbaserade proteinkällor såsom soja, kikärta och svensk ärta. Majoriteten av produkterna tillagas i Sverige.

Livsmedel står för en stor del av den globala klimatpåverkan och med Anamma vill vi hjälpa så många som möjligt att göra klimatsmarta matval. Alla våra produkter är klimatberäknade med hjälp av data från forskningsinstitutet RISE och på vår hemsida anamma.eu kan man se hur mycket lägre klimatpåverkan våra produkter har jämfört med en likvärdig animalisk produkt.

Läs mer om Anamma

BOB

Sedan 40-talet har BOB med sina frukt- och bärprodukter varit en del av många svenskars barndom. Med frukt och bär från naturen utan några onödiga tillsatser och sötningsmedel är BOB för många smaken av sommar. Smaken av att ha hela livet framför sig.

BOB originalsylt

BOBs originalsylt finns i olika varianter så som den klassiska på burk och refillförpackning. Vår Squeezy är en riktigt favorit hemma hos barnfamiljerna, där förpackningen gör det enkelt för både stora och små att använda vår sylt. Varför inte göra magiska figurer på pannkakorna till exempel? Vill man ha en sylt utan tillsatt socker, sötningsmedel eller tillsatser är BOB Bara Bär & Frukt vårt senaste tillskott i BOB-familjen där all sötma kommer från solmogna frukter och bär.

Saft – en riktig klassiker

BOB har Sveriges mest älskade saft, och även om jordgubb är vår största klassiker, finns smaker som citron och fläderhallon och svartvinbärssaft. Vi gör alltid vår saft av hög kvalitet av vanlig frukt och bär, och vanligt socker. För den som vill ha mindre socker har vi även nya BOB Bara Bär & Frukt – helt utan tillsatt socker. Eftersom vi på BOB vill ta lite extra hand om vår planet och oss som bor här har vi dessutom sett till att alla våra flaskor nu är gjorda av 100% återvunnen plast, men med samma goda innehåll såklart!

Läs mer om BOB

Den gamle fabrik

Den gamle fabriken tillverkar traditionella marmelader med flera olika smaker. Hemligheten bakom den fantastiska smaken är alla utvalda bär och frukter. Att tillverka marmelad är ett hantverk och endast med tålamod och varsam hantering uppnås den rätta smaken och konsistensen.

År 1834 fanns det en plats på Ströget i Köpenhamn som kallades för Jordgubbskällaren. Hit kom de mest kräsna Köpenhamnsbor för att köpa frukter och bär av sagolik kvalité. I anslutning till försäljningen fanns en sommarrestaurang där menyn frestade med kaffe, te, hemlagad glass, fruktdesserter och tårta. På detta spännande ställe tar historien om Den Gamle Fabrik sin början.

Marmeladkokning i stora grytor

1922 blev sommarrestaurangen en helårsrestaurang där gästerna kunde njuta diverse hemlagade fruktkrämer med grädde. Snart etablerades en marmeladfabrik och verksamheten började ta form på riktigt. Marmeladen tillagades med största försiktighet i stora öppna grytor och kokerskorna rörde för hand för att uppnå ett förstklassigt resultat. Den färdiga marmeladen hälldes i små glasburkar med brunvita etiketter.

1979 började varumärket Den Gamle Fabrik användas på marmeladprodukterna. Tillagningen sker precis som förr i öppna grytor utan kokning för att behålla de fina råvarornas karaktär. Därtill ger de öppna grytorna kokerskorna möjlighet att verka nära produkten. En fingertoppskänsla för konsistens och kvalité tar lång tid att bygga upp. Även recepten är desamma som alltid, härstammande från jordgubbskällarens alldeles särskilda karaktär och atmosfär.

Användningen av hela, rena bär är mycket viktig och fruktjuiceanvändningen är minimal. Även om produktionen är storskalig är det inte mycket som skiljer dagens tillagning från den tidigare. Tradition och kvalité är och har alltid varit det allra viktigaste under produktionen och dit finns inga genvägar.

Läs mer om Den gamle fabrik

Ejderns

Finsmakare väljer Ejderns, en kaviar med lite modigare smak än vår klassiska Kalles.

Läs mer om Ejderns

Ekströms

Ekströms har en lång historia som sträcker sig över mer än ett och ett halvt sekel, och under denna period har Ekströms lanserat många produkter som idag ses som riktiga klassiker i de svenska hushållen.

Företaget Ekströms startade i Örebro redan 1848. Men på den tiden sålde företaget inte livsmedel utan det var mustaschvax, stövelsmörja och bläck för hela slanten.

Startskottet för Ekströms var porlande vatten till groggblandningar och läskedrycker. Krögaren Carl Edvard Eklind, som drev brunnsparken Adolfsberg i Örebro, hörde ständigt både gamla och unga gäster tjata om dessa bubblande drycker. Han lockade den nyutexaminerade apotekaren Henric Eberhard Ekström till att utveckla mineralvatten och läsk. Samarbetet med Ekströms blev mycket lyckosamt. Han var en minst sagt innovativ person och utvecklade bland annat Sveriges första riktiga chokladkaka. Debuten i livsmedelsbranschen gjordes 1875 när Ekströms bakpulver blev en succé och gjorde företaget känt utanför Örebro.

Fram till andra världskriget var bakpulvret företagets storsäljare, men framgångarna upphörde när Ekströms inte fick tilldelning av plåt under kriget. De svenska husmödrarna ville nödvändigtvis ha bakpulvret i plåtburk.

Frun tog över

Henrik Eberhard Ekström dog 1882 och då hade företaget ekonomiska svårigheter. Men krögare Eklinds fru Fina tog ett resolut grepp kring verksamheten och inledde en grundläggande sanering av bolaget. När konkursen var ett faktum sålde hon varulagret och flyttade hem företaget till bostaden.

Nyponsoppa till Vasaloppet

Cirka tio år senare var det åter på fötter. 1930 började företaget tillverka produkter av nypon. Till att börja med hette produkten Nyponmust. Först efter andra världskriget började produktionen av den nyponsoppa som vi än idag känner så väl. Med nyponsoppan som start kom torkade livsmedel att spela en huvudroll under de kommande åren och många nya produkter lanserades. Det var under denna tid som blåbärssoppan introducerades till Vasaloppet.

Läs mer om Ekströms

Felix

FELIX Gör Hela Sverige Godare.

FELIX erbjuder ett brett sortiment av hållbara och hälsosamma produkter där allt är noga utvecklat av gastronomer och kockar och smakar lika bra vare sig de är vegetariska eller köttbaserade.

Genom att arbeta tillsammans med de lokala odlarna och främja svenskodlat blev FELIX i början av 1950-talet störst i Europa på gurkkonserver. Den snabba utvecklingen av konserver och inte minst djupfryst mat under 1950- och 60-talet, innebar lanseringar av bland annat FELIX köttsoppa, ravioli, pytt i panna, pommes frites och inte minst tomatketchup. Den ikoniska FELIX tomatketchupen lanserades för första gången 1956. Sedan dess har FELIX gjort allt från köttbullar till risgröt och idag erbjuder FELIX produkter inom många olika kategorier och har en given plats i svenskarnas hem.

FELIX är idag marknadsledare inom de flesta av sina kategorier och är omsättningsmässigt ett av de största varumärkena inom mat i Sverige. FELIX vill göra det lätt att välja rätt och utvecklar därför hållbar mat som funkar i vardagen – för vi tycker att hållbar mat ska vara tillgänglig för alla!

Läs mer om Felix

FUN Light

FUN Light är en saft du blandar själv som har funnits sen 90-talet, och eftersom FUN Light är den utan socker så innehåller den såklart noll kalorier. FUN Light sätter färg och smak på ditt vatten och din vardag.

Våra drycker är perfekta när som helst du vill ha en törstsläckare med mycket smak! Varför inte Bring out the FUN in water genom att blanda din favoritsmak och ta med den i en on-the-go flaska? Miljövänligt, ekonomiskt och väldigt enkelt.

BRING OUT THE FUN IN WATER

Läs mer om FUN Light

Grandiosa

Grandiosa – En slice av Sverige

Grandiosa är för svensk pizzakultur vad kräftskivan, melodifestivalen, att aldrig ta sista biten eller att bara glädjas lagom mycket, är för Sverige. Nämligen det till synes lite märkliga som gör oss unika. Som där pizza möter kebab och tomat möter ananas. Idag äter svenska folket 30 miljoner Grandiosa-pizzor varje år.

Grandiosa fryspizza X-tra Allt är en stenugnsbakad färdig pizza som gräddas i stenugn i hjärtat av Dalarna, närmare bestämt i Vansbro. Där bakas allas favoritpizzor i två olika storlekar, och lite beroende på vilken du väljer passar de bra som mellanmål, lunch eller middag. Grandiosa Pan Pizza är en amerikansk pizza med extra tjock botten med bra crunch, och massor av smarrig topping såklart. Pan Pizzan är den största bland våra mumsiga pizzor och går lika bra att dela med en kompis som att äta själv. Vi bakar stora och små, vi bakar för alla tillfällen. Allt för att du ska kunna ta för dig av din favorit i närmaste frysdisk.

Läs mer om Grandiosa

Grebbestads Ansjovis

Vårt varumärke Grebbestad har många år på nacken – 2011 firade den välkända rosa ansjovisburken sitt 100-årsjubileum.

Och vad vore en Janssons frestelse utan Grebbestads ansjovis? Grebbestads är ett anrikt varumärke som har blivit närmast kultförklarat för sin rosa burk.

Till Grebbestads Ansjovis används endast speciellt utvald skarpsill, som lagras i våra bergrum i Kungshamn. Kryddningen är en väl bevarad hemlighet som gått i arv i flera generationer

Läs mer om Grebbestads Ansjovis

Hållö

Utanför Kungshamn ligger ön Hållö, det är denna lilla ö som har fått ge namn åt ett av våra varumärken för sjömat. Under Hållö säljer vi skaldjur till restauranger, storkök och industri.

Läs mer om Hållö

Havrefras

Havrefras lanserades för första gången 1959 under namnet Fraskuddar. De frasiga, luftiga kuddarna blev snabbt en populär produkt på de svenska frukostborden och 1971 bytte produkten namn till dagens Havrefras

Havrefras tillverkas av nordisk fullkornshavre som skonsamt omvandlas till små fiberrika kuddar och gräddas till perfektion. Havrefrasfamiljen består idag av tre varumärken: Havrefras, Rågfras och Minifras och alla våra produkter bär Nyckelhålsmärket. En märkning som visar att du har valt ett hälsosammare alternativ som uppfyller en rad olika näringsmässiga krav som fastställs av Livsmedelsverket.

Med Havrefras får du en bra och riktigt god start på dagen för både dig och din familj!

Läs mer om Havrefras

JOKK

Historien om JOKK börjar med en påhittig norrländsk landshövding som kom på idén att ta tillvara det vildmarken hade att erbjuda. Redan 1972 lanserades den första norrländska bärdrycken och ganska snart utökades sortimentet med fler smaker, däribland den klassiska tranbärsdrycken. Namnet JOKK tillkom 1988 och är samiska för bäck eller liten älv. Ett passande namn på en törstsläckare med ursprung från vildmarken.

Vi köper in färdigt bärkoncentratet som tas om hand i Kumla, för sluttillverkning av bärdrycken. JOKK bärdryck finns både som koncentrat och drickfärdig och finns i smakerna tranbär, lingon, svarta vinbär, blåbär, svart vinbär-lingon och tranbär-svart vinbär.

Läs mer om JOKK

Kalles

Kalles Kaviar lanserades 1954 och är ett av de mest välkända varumärkena i svensk dagligvaruhandel.

I dag är Kalles starkare än någonsin. Märket har utvecklats till något av en nationalsymbol som nästan alla svenskar har en personlig relation till. Ingen produkt har på samma sätt som Kalles Kaviar kopplats till en särskild person. Och inte vilken person som helst, utan Carl Ameln, son till dåvarande vd:n i Abba, Christian Ameln.

Läs mer om Kalles

Krögarklass

Vi kallar våra färsrätter som är framtagna för dig som vill bjuda på, och kunna ta betalt för, det där lilla extra, för Krögarklass. Produkterna tillagas i Eslöv och riktar sig till restaurang och storhushåll.

Under varumärket finns ett fantastiskt sortiment av goda och prisvärda färsrätter. Många av dem är stående favoriter på menyerna i landets restauranger. Allt från köttbullar och Wallenbergare till pannbiffar och andra färsbaserade produkter. Sortimentet från Krögarklass utmärker sig på flera punkter från andra färsprodukter på marknaden – toppkvalitet på råvarorna, hemlagat utseende, högt köttinnehåll, tillagade i Sverige samt uppfyller kraven på MSR-märkt kött. Till skillnad från många andra färsprodukter är Krögarklassprodukterna stekta och ej friterade vilket gör att smaken och konsistensen är så nära känslan av hemlagat man kan komma.

Läs mer om Krögarklass

Kung Gustaf

Målningen av kungen på framsidan, de fina små fiskarna, snyggt mönsterpackade. Det är nästan en ritual att göra en smörgås med Kung Gustaf-sardiner i tomatsås. Under varumärket Kung Gustaf finns också böckling, en mildrökt sill som smakar väldigt gott tillsammans med lite kokt potatis, eller på en smörgås.

Läs mer om Kung Gustaf

Liva Energi

Liva Energi är ett varumärke som utvecklats med en extra omsorg om äldre och sjuka och säljs till storkök.

Undernäring bland äldre

Undernäring är ett stort problem idag inom både äldre- och sjukvården. Behovet av en varierad och mer energirik kost är stort. Liva Energi hjälper till att motverka undernäring och öka livskvaliteten hos personer med minskad aptit. En 3/4 portion av Liva Energi innehåller lika mycket energi som en vanlig portion. Att det även ska smaka gott är självklart!

I Liva Energis produkter är energiinnehållet minst 30% högre än i en vanlig portion, med bibehållen energiprocent protein. Med Liva Energi blir det enklare för både vård- och kökspersonal att kunna kontrollera hur mycket energi deras matgäster får i sig. Lite mindre på tallriken – lite mer i magen!

Läs mer om Liva Energi

Önos

Det började med vin men efter strikta alkoholrestriktioner gick Önos över till att koka sylt, marmelad och saft.

Idag är Önos ett kvalitetsvarumärke inom sylt, marmelad, saft och inlagda grönsaker. Önos erbjuder produkter för den som väljer mat med omsorg, för sin egen njutning och som vill skänka omtanke till andra.

Med hög noggrannhet väljer Önos ut äkta och naturliga svenska råvaror. Att kunna leverera produkter av högsta kvalitet är och kommer alltid vara vår högsta prioritet.

Läs mer om Önos

Paulúns

Paulúns hjälper dig att äta lite bättre. Paulúns erbjuder ett brett sortiment med allt från Paulúns Granola, Paulúns Supermüsli, Paulúns Superknäcke och Paulúns Supergröt till spännande Paulúns Superlunch soppor och Paulúns Superbowl. Nyttiga och goda alternativ för hela dagen.

Bara bra mat

För oss på Paulúns handlar bra mat om allt och inget. Allt som du, din kropp mår bra av. Vackra, rena och naturliga råvaror utvalda för sitt höga näringsvärde, men också för sin supergoda smak. Fullproppade med nyttigheter som antioxidanter, vitaminer, mineraler och fibrer. Sammansatta utifrån en optimal näringsbalans av protein, långsamma kolhydrater och bra fetter. Hos oss hittar du inga tillsatser, inget tillsatt socker, sötningsmedel, tomma kalorier eller andra ingredienser som inte behöver vara där. Inget som är dåligt för dig och som du inte behöver. Inga kompromisser eller genvägar, inget mittemellan.

Paulúns Hälsoråd

Paulúns Hälsoråd består av några av de vassaste specialisterna inom Nordens största livsmedelsbolag. Och alla är här med ett gemensamt uppdrag; att skapa de bästa livsmedelsalternativen för dig och din kropp, både utifrån näring och smak. Det är tack vare Paulúns Hälsoråd som vi på Paulúns kan ta den rollen och bära det ansvaret.

Läs mer om Paulúns

Risifrutti

Bara positiv energi!

Historien om Risifrutti börjar 1992, då produktionschefen och utvecklingschefen på företaget BOB besökte Tyskland. Med sig hem i bagaget hade han en ny typ av bägare – en tvåkammarbägare. Den nya förpackningslösningen hade aldrig tidigare använts på den svenska marknaden och BOB bestämde sig genast för att satsa på en produktlansering.

Den stora kammaren fylldes med risgröt och den lilla kammaren fylldes med fruktsås. I början fanns smakerna hallon, jordgubb och körsbär, men det skulle inte ta lång tid innan sortimentet utvecklades.

Risifrutti är mellanmålet som snabbt ger energi för alla tidpunkter på dagen. I samband med lanseringen engagerades Pernilla Wiberg som frontfigur för Risifrutti. 1995 utvidgades sortimentet – Risifrutti Manna med mannagryn lanserades. Den nya produkten blev snabbt populär hos konsumenterna. Risifrutti hade lagt Sverige för sina fötter och nästa steg var att erövra Norden. Risifrutti lanserades i Norge 1995 och i Danmark och Finland året därpå. Även i dessa länder blev produkten från Risifrutti en succé. Idag finns det en mängd olika varianter av Risifrutti och i genomsnitt äts det 1,3 bägare Risifrutti varje sekund. Ganska härligt tycker vi!

Sedan Pernilla Wiberg har Risifrutti samarbetat med en rad kända atleter för att uppmuntra barn och unga att röra sig. Och idag står Risifrutti för Bara positiv energi!

Läs mer om Risifrutti

Svennes

Under varumärket Svennes säljer vi en lite mildare kaviar men med klassiskt god kaviarsmak. Svennes har blivit en allt mer uppskattad kaviar bland svenska folket.

Läs mer om Svennes